Numărul de ore petrecute de cei zece artiști implicaţi în proiectul Arta în Joacă cu elevii s-a redus considerabil în ultimul an şcolar din pricina pandemiei. Însă, în ciuda dificultăților, aceștia au continuat să lucreze în beneficiul copiilor şi al profesorilor într-un alt cadru, oferit de proiectul Studiotopia, care și-a propus găsirea de metode noi şi atractive de predare, pornind de la nevoia de a menţine trează curiozitatea şi implicarea elevilor. Astfel, artiştii şi profesorii de discipline exacte au lucrat la definirea unor soluţii de transmitere a subiectelor dificile într-o manieră prietenoasă şi într-un limbaj accesibil, pentru o mai bună însuşire a temei tratate la clasă și pentru apropierea elevilor de materii pe care, poate, le consideră neprietenoase.
Integrarea limbajului artistic în predarea materiilor exacte îi ajută pe elevi să înţeleagă că tot ce învaţă este interconectat. Această abordare este specifică educaţiei STEAM, care îmbină ştiința, tehnologia, ingineria, arta şi matematica pentru a încuraja gândirea critică, curiozitatea şi dialogul.
Vom prezenta pe site-ul Arta în Joacă cele cinci modele de lucru elaborate deja de echipele mixte de artişti şi profesori, însă vor urma şi altele odată cu înfiinţarea în acest an a centrului de resurse Learning QUB, proiect finanțat de Fondation Botnar, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Learning QUB va fi un spațiu fizic care va funcționa ca centru de resurse educaționale STEAM pentru elevi și profesori, dar va fi deschis și către tinerii creativi din oraș care vor dori să lucreze și să-și dezvolte ideile. Aici vor fi identificate soluții la problemele din sistemul educaţional, ce vor fi ulterior folosite în rețeaua de școli care va fi dezvoltată în proiect.
Selma Dragoş, dramaturg, şi Florina Filip, profesoară de fizică chimie, s-au jucat cu atomul, sistemul periodic al elementelor, ionii şi moleculele.
Mihaela Rusu, artist plastic, şi profesoara Florina Filip au creat o bandă desenată despre stările de agregare ale apei, care le prezintă copiilor latura „magică” a fizicii.
Lucian Rad, actor, şi profesoarele Manuela Retegan şi Aurelia Rusu, au ales să lucreze împreună la lecţia despre valoarea nutritivă şi energetică a alimentelor, în cadrul disciplinelor matematică şi tehnologia materialelor.
Echipa formată de Alexandra Caras, actriţă, şi Carmen Stănescu, profesoara de biologie, au gândit o piesă de teatru pentru lecţia despre sistemul nervos, pe care au numit-o „Sistemul nervos, o călătorie în vis”.
Ana Leoca, artist de circ, şi Mariana Pleşa, profesoară de biologie, au ales sistemul circulator şi au conceput patru jocuri menite să-i ajute pe elevi să înţeleagă funcţionarea sistemului nervos într-o manieră distractivă şi interactivă.
Primul material pe care îl publicăm este cel conceput de echipa Selma Dragoş – Floriana Filip. Este vorba de o serie de exerciţii care să constituie „un fir roşu narativ” pe tot parcursul predării-învăţării unităţilor de învăţare „Atomul”, „Sistemul periodic al elementelor” şi „Ionii şi moleculele”. Acestea sunt menite să-i ajute pe elevi să parcurgă aceasta parte a materiei cu un scop final foarte precis: o „lucrare”, o expoziție care poate include text, desen, video, audio și, dacă este posibil, prezentarea de monoloage/dialoguri – toate produse în clasă la ora de chimie sau acasă, ca temă la chimie. După parcurgerea primului capitol, pe lângă texte scrise, ilustrații, fișe, copiii vor realiza un pachet de cărți de joc pe care îl pot folosi în jocuri de 5 minute, care să îi ajute la reactualizarea cunoștințelor.
Toate materialele au fost ilustrate minunat de Mihaela Rusu, spre încântarea elevilor.
Mihaela a absolvit Universitatea de Artă și Design, secția Pictură – Pictură murală. În cadrul proiectului Arta în Joacă, a făcut ateliere de creație cu elevi de la Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca.