Câți dintre noi nu ne-am dorit măcar o dată, după o zi obositoare de învăţat, ca noţiunile dificile din care urma să fim ascultaţi să iasă ca prin magie din manual şi să ni se cuibărească în minte în timpul somnului, fără niciun efort din partea noastră altul decât să vârâm cartea sub pernă înainte de culcare?
Dezamăgirea a fost cruntă când ne-am trezit dimineaţa.
Dar să nu disperăm. Ceva adevăr despre importanţa somnului în procesul de învăţare tot este. Când dormim şi corpul ni se relaxează, se stabilesc conexiuni între neuroni, îmbunătăţindu-se capacitatea de concentrare, memoria şi abilitatea de a învăţa. În timpul somnului REM, creierul devine mai activ şi procesează ce-am învăţat pe parcursul zilei pentru a ne ajuta să formăm amintiri. Aceasta este etapa de somn când, cel mai adesea, visăm.
Toate aceste informaţii despre somn şi creierul uman au fost folosite de Alexandra Caras, actriţă, şi Carmen Stănescu, profesoară de biologie, pentru a le oferi elevilor o metodă distractivă şi eficientă de înţelegere şi asimilare a noţiunilor cuprinse în lecţia „Funcţia de relaţie – Sistemul nervos al omului”, care se predă la clasa a VII-a. Munca lor s-a concretizat într-o piesă de teatru intitulată „O călătorie în vis”, în care un băiat adoarme cu gândul la lucrarea de control de a doua zi şi ajunge în creier, unde stă de vorbă cu 3 din cei 100 de miliarde de neuroni, care-i fac un tur menit să-l ajute să înţeleagă cum funcţionează creierul uman. Aceştia îi explică pe îndelete ce sunt dendrita şi axonul, care e rolul neurotransmităţorilor, ce face cerebelul şi multe altele. Băiatul se trezeşte dimineaţa pregătit şi încrezător: „Ce simplu e totul când primeşti ajutor, când cineva are răbdare cu tine şi nu se supără dacă nu înţelegi din prima sau dacă ai uitat ceva!”
Cum se foloseşte la clasă? Copiilor le sunt atribuite rolurile din piesă şi, prin interpretarea acestora, intră în contact cu noţiunile relevante şi le memorează.
Piesa este scrisă într-un limbaj accesibil, adaptat vârstei elevilor, şi are marele avantaj de a fi ilustrată, pentru a o face şi mai atractivă. Autoarea ilustraţiilor este Mihaela Rus, care s-a ocupat de ilustrarea tuturor celor cinci materiale didactice create de artişti şi profesori de ştiinţe exacte în cadrul proiectului Studiotopia, al cărui scop este să găsească o cale prin care conţinuturile ştiinţifice dificile să fie traduse, prin intermediul artei, într-un format şi un limbaj mult mai accesibil.
Celelalte patru materiale sunt disponibile pe site-ul Arta în Joacă, în secţiunea Noutăţi, sub următoarele titluri: Când arta se întâlneşte cu ştiinţa, Fizica magica, Hai la Joc!, Suntem ceea ce mâncăm?
Toate aceste modele pot servi drept ghid pentru profesori, ele putând fi replicate la orice nivel, cu corecțiile de rigoare, prin adaptarea la diferite materii și la nivelul unor grupuri diverse de elevi.