INTERVIU CU ADRIAN TUDORAN, muzician
Ideea atelierelor online Fun&Music a apărut din dorinţa de a oferi în continuare programe de educaţie culturală copiilor, aşa cum i-am obişnuit în cadrul proiectul Arta în Joacă care se derulează în şcolile clujene din 2019. Atelierele muzicale ale lui Adrian au fost întotdeauna motiv de bucurie pentru copii. Ne-a bucurat mult interesul cu care au fost primite și acum atelierele în noul format şi numărul mare de copii care s-au înscris.
Au avut loc deja o parte din sesiunile programate, copiii s-au cunoscut şi s-au pus pe treabă sub coordonarea muzicianul Adrian Tudoran pe care l-am rugat să ne împărtăşească primele impresii.
Centrul Cultural Clujean (CCC): Ai acumulat deja multă experiență în lucrul cu copiii, parte din ea în cadrul proiectului Arta în Joacă. Până acum ai lucrat faţă în faţă, așa că suntem curioși cum ţi se pare experienţa de lucru în online.
Adrian: Aș putea spune că toată experiența de până acum nu contează în online. Însă, din a doua întâlnire, am început să simt ce simțeam când eram cu copiii în clasă. Sentimentul de educator care încearcă să micșoreze haosul și să aducă înțelegere și colaborare între copii, dragul față de ei a revenit și am început să am mai multă încredere în activitatea online și ideile au început să aibă mai mult sens.
Centrul Cultural Clujean (CCC): Spune-ne câteva cuvinte despre ce ţi-ai propus să lucrezi cu copiii şi dacă socoteala de-acasă se potriveşte cu cea din târg.
Adrian: Ideea principală este să ajungem la un colind compus de noi de la zero. Fiecare copil vine cu un vers despre iarnă și împreună le aranjăm și le modificăm încât să ajungem la rima și forma de colind. Apoi vom găsi melodia și îl vom cânta în cor. Instrumentația o voi compune eu.

Centrul Cultural Clujean (CCC): În proiectul Arta în Joacă se pune accent pe o altfel de experienţă de învăţare. Ne-ai spus mai sus pe ce vei pune accentul din punct de vedere muzical. Hai să vorbim puţin şi despre componenta „fun” a atelierelor. Cum vă distrați voi acolo?
Adrian: Deocamdată distracția e numai la finalul atelierului, când ascultam muzică împreună sau când le cânt eu la diferite instrumente. Aștept să avem toate elementele (versuri, melodie), ca să avem cu ce ne juca.
Centrul Cultural Clujean (CCC): Sunt mulţi copiii care nu au în prezent acces la educaţie de calitate. Ce activităţi i-ai sfătui să facă acasă pentru a se apropia de muzică?
Adrian: În primul rând, le recomand cât mai mult dans, pe mai multe genuri muzicale, încât să asimileze muzica prin corp, nu numai prin ascultare. Dacă se alătură și părinții, bucuria dansului aduce mai multă joacă și înțelegere între copil și părinte. În noul context în care trăim, cred că dansul poate aduce bucurie părinților și copiilor. Bineînțeles și cântatul împreună are o mare contribuție, dar presupun ca mulți părinți consideră că nu au talent muzical, așa că dansul e mai accesibil.
În al doilea rând, învățarea unui instrument prin tehnici alese liber de ei (YouTube, profesor online, cântat odată cu melodiile preferate) ar aduce bucurie și satisfacție copilului. Însă e foarte important să aleagă el modalitatea! Chiar și cântatul online cu prietenii ar aduce mai mult drag față de propriul instrument și o apropiere mai intimă față de muzică.