„Generaţiile de astăzi au nevoie de activităţi practice, de experimente în cadrul orelor, pentru a asimila mai uşor adevărurile ştiinţifice. La rândul lor, profesorii au nevoie de materiale didactice atractive care pot fi concepute prin colaborarea cu un artist.
Pentru contribuția deosebită pe care o aduce în instruirea și educarea copiilor, jocul didactic constituie o componentă importantă în procesul de educaţie. În primul rând pentru că jocul răspunde particularităților de vârstă ale elevilor și, în al doilea rând, pentru că elementul distractiv pe care îl conține stimulează curiozitatea și interesul copiilor pentru învățare”, ne spune Mariana Pleşa, profesoară de biologie.
Proiectul Studiotopia a fost contextul perfect pentru elaborarea unor astfel de materiale didactice. Mariana Pleşa a lucrat cu Ana Leoca, artist de circ, care jonglează şi predă circ de la vârsta de 16 ani. În cadrul proiectului Arta în Joacă, Ana a fost artist rezident la Şcoala Gimnazială Specială „Kozmutza Flóra” din Cluj Napoca, instituţie dedicată copiilor cu deficienţe de auz, cu dizabilităţi intelectuale, cu tulburări de învăţare şi comportamentale.
„Am avut parte de o experienţă minunată lucrând cu Ana. Tema pe care am ales-o pentru proiectul nostru este „Inima şi circulaţia sângelui”, la clasa a VI-a.
În cadrul orelor de biologie îmi doresc să îmbin activităţile practice cu partea teoretică pentru o înţelegere mai bună a materiei. Prin activităţile practice elevii învaţă mai uşor şi înţeleg mai bine conceptele.
Am exemple de activităţi practice la cele mai multe dintre temele din programa şcolară, în schimb la tema „Inima şi circulaţia sângelui” nu aveam. Circuitul sângelui e destul de greu de înţeles de către elevi, chiar dacă lecţia are la bază desene, planşe, fişe de lucru şi filmuleţe didactice. Am tot căutat pe situri de specialitate activităţi practice legate de această temă şi nu am găsit. De aceea i-am propus Anei, artista cu care am lucrat, această temă.
Ne-am întâlnit prin intermediul platformei Zoom, unde am discutat aspecte legate de temă, iar Ana a venit cu ideea de a folosi mingi în activitate a de învăţare.
Sunt foarte mulţumită de produsul final, îl consider practic şi atractiv. L-am folosit deja la clasă, iar elevii s-au implicat în activităţile propuse cu bucurie, entuziasm şi seriozitate.”
Ana şi Mariana au gândit patru exerciţii cu mingi roşii (pentru sângele oxigenat) şi albastre (pentru sângele cu CO2), în care copiii primesc roluri precum ventriculul stâng, ventriculul drept, atriul stâng, atriul drept, organe, plămâni. Apoi se aşează în funcţie de rol şi încep să paseze mingile corect, după un desen al inimii afişat în faţa clasei. De exemplu, ventriculul stâng pasează o mingea roşie către organe, organele pasează o minge albastră către atriul drept şi aşa mai departe.
Exercițiile pot fi folosite în toate etapele lecției cu condiția ca profesorul să prezinte structura inimii, să explice cele două circuite, circulaţia mare şi circulaţia mică şi, de asemenea, să exemplifice pasele directe şi pasele tunel.
De ce e potrivită jongleria cu mingi pentru explicarea sistemului circulator? Din multe motive, dar ne vom opri doar la două: pentru că mingea e una dintre cele mai simple, accesibile şi îndrăgite jucării ale copilăriei (şi nu numai, dacă ne gândim la toate sporturile cu mingi de toate formele şi mărimile pe care le practică cu atâta pasiune adulţii )şi pentru că jongleria cu mingi are ca trăsătură principală fluiditatea, simulând foarte bine circulaţia sângelui prin corpul omenesc.
Am început pledoaria pentru folosirea jocului în procesul de predare/învățare cu vorbele Marianei Pleșa și încheiem la fel: „Le-am povestit şi colegelor mele despre experienţa pe care am avut-o în cadrul proiectului şi le-am trimis materialul realizat. Le-a plăcut şi şi-au exprimat intenţia de a-l folosi şi ele la clasă. Recomand tuturor profesorilor să colaboreze cu artişti. Materialele didactice rezultate îi vor uimi, iar elevii vor fi cei mai încântaţi de activitate.”